cookieOptions = {...};

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

GloRy BoX




ας το παραδεχτούμε πώς εντάξει... όλοι έχουμε τις ''σκιές'' μας , μα όσο μπορούμε και λάμπουμε δεν φαίνονται ... και όσο το πιστεύουμε ίσως και να τις συρρικνώνουμε , τα δεσμά δεν λύνονται, κόβονται !! απέρριψε ότι σε απορρίπτει απλά ... μονολογώ

ακούω ....
 
 
 και διαβάζω ένα απόσπασμα του Κ.Καστοριάδη
ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΕΤΕΡΟΝΟΜΗ -επειδή είναι υπόδουλη στους δικούς της θεσμούς-, τα ίδια τα άτομα είναι ετερόνομα. Δεν μπορούν να σκεφτούν μόνα τους, εκτός από τελείως τετριμμένα και δευτερεύοντα θέματα. Δεν μπορούν να ελέγξουν κριτικά τη συμπεριφορά τους. Δεν μπορούν να κρίνουν τι είναι καλό και τι κακό, τι είναι δίκαιο και τι άδικο, τι είναι αληθές και τι ψευδές. Αυτή ήταν η μοίρα της κοινωνίας επί χιλιετίες. Κάποια στιγμή όμως έγινε μια ιστορική ρήξη, η οποία άλλαξε την κατάσταση των πραγμάτων. Η ρήξη αυτή παρατηρείται για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα (στις πόλεις που δημιούργησαν τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία) και μετά, αφού μεσολάβησαν είκοσι αιώνες έκλειψης, ξαναξεκίνησε για δεύτερη φορά στη Δυτική Ευρώπη (με την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό, το μεγάλο δημοκρατικό κίνημα χειραφέτησης, το εργατικό κίνημα κ.λπ.). Αυτά τα κινήματα -με το πρόταγμα της αυτονομίας- δημιούργησαν τις κάποιες ελευθερίες που διαθέτει η κοινωνία, στην οποία ζούμε. Όμως το πρόταγμα της αυτονομίας, το οποίο έφθασε στο κορύφωμα του ανάμεσα στο 1750 και το 1950, επί του παρόντος μοιάζει να είναι εξουδετερωμένο. Σήμερα ζούμε σε μια κοινωνία, στην οποία η απάθεια, ο κυνισμός και η ανευθυνότητα ολοένα επεκτείνονται. Το κίνημα της αυτονομίας πρέπει να ξαναξεκινήσει και να προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει μιαν αληθινή δημοκρατία. Μια δημοκρατία όπου όλοι θα συμμετέχουν στη ρύθμιση και τον καθορισμό των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Και αυτό είναι το μόνο πολιτικό πρόταγμα, για το οποίο αξίζει τον κόπο να εργαστούμε και να αγωνιστούμε.

Πηγή αποσπάσματος :
Eagainst

14 σχόλια:

  1. Πόσο αληθινό το απόσπασμα του Κ Καστοριάδη!
    Και πόσο δίκιο έχεις οι σκιές μας όσο λάμπουμε δεν φαίνονται!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Yπέροχος ο Καστοριάδης ... καλησπέρα και από εμένα Έλενα μου με καλή διάθεση κυρίως και όλα τα άλλα τα φτιάχνουμε σιγά σιγά ... φιλιά

      Διαγραφή
  2. Την καλησπέρα μου Νικόλα......όμορφο Σάββατο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι να εχεις καλή δύναμη...

      Διαγραφή
  3. Ωραία δημοσίευση...
    Φιλιά Νικόλα, καλό Σ/Κ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα Έλλη μου μία καλή εβδομάδα εύχομαι και να είσαι καλά !!!

      Διαγραφή
  4. Σ' αυτή την δημοκρατία που οραματίστηκε ο Καστοριάδης, ελπίζουμε όλοι. Κάποιοι αγωνίζονται με έντιμα μέσα για την κατάκτησή της. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι σκιώδεις "δημοκράτες", που η ιδεολογία τους είναι συνυφασμένη με το συμφέρον τους.
    Ας είναι... η μουσική σου πρόταση και η θετική σου σκέψη, διαλύουν σκιές και σύννεφα.
    Καλό σου βράδυ Νικόλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λές Μαρία μου και όχι μόνο ελπίζουμε αλλά και προσπαθούμε αρκετοί πιστεύω.... μία καλή εβδομάδα εύχομαι με πολλή δύναμη και καλή διάθεση !!

      Διαγραφή
  5. Και ο μονόλογός σου και το μουσικό κομμάτι και το απόσπασμα, όλα όπως πρέπει για να λάμπει η ανάρτηση!
    Να είσαι καλά!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να είσαι καλά Μαρία μου εύχομαι ότι καλύτερο και μία πολλή καλή και ηλιολουστη εβδομάδα !!! να είσαι πάντα καλά ....

      Διαγραφή
  6. καλημέρα καλή εβδομάδα θέλει ένα ψάξιμο αυτό δεν μπορώ να λέγω πράγματα επί τούτου ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ αφού το σκεπτώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα μου αρκεί και μία καλή εβδομάδα εύχομαι με όμορφη διάθεση..

      Διαγραφή